Waarom afdrukken maken een goed idee is

Waar we vroeger foto's meestal deelden via redelijk te bewaren printjes of bekeken in gedrukte media, verlaten veel foto's tegenwoordig niet meer de digitale wereld. Die trend is het sterkst bij consumenten. In dit artikel vier redenen waarom afdrukken maken een goed idee is.

1. Afdrukken zijn lang houdbaar. Een beetje goede inktjetprint blijft onder de juiste omstandigheden zeker 100 jaar goed. Daar kan geen digitale bestandsdrager aan tippen. Afdrukken kunnen van generatie op generatie worden doorgegeven. Digitaal bewaarde opnames moeten regelmatig worden overgezet op modere media. Anders vergaat het ze net als de opnames op al die kapotte of verloren mobieltjes. Weg.

2. Een (grote) print heeft meer detail. Een full-HD scherm klinkt als heel wat. Maar eigenlijk heeft zo'n display niet meer dan zo'n twee miljoen pixels. 2 Mp dus.
Natuurlijk kan je op 100% laten zien hoe scherp je opnames wel niet zijn, om toch aan te tonen scherp de foto's zijn. Maar dan is je hele compositie weg. De enige manier om tegelijk het hele beeld te bekijken en toch te kunnen genieten van alle details, is een afdruk. Liefst een mooie grote. Een mooi plaatje op een iPad, kun je ook met diezelfde iPad maken. Een 40x60 print niet.

3. Met prints presenteer je beter. Prints roepen meer emotie op dan een bestandje op een scherm. Een print kan je niet swipen om gauw door te gaan naar het volgende beeld. Een print eist aandacht op. En dat is precies wat je wilt als je jezelf of je product wil presenteren. Ga daarom voor een map met hoge resolutie afdrukken en neem die mee naar de klant of het modellenbureau.

4. Een afdruk is een eindproduct. Een digitale foto is nooit af. Altijd kan je nog iets doen aan de kleur, het contrast of de schaduwdoortekening. Of toch een iets andere uitsnede maken? Al die mogelijkheden die open blijven bij een digitaal bestand, gaan op slot in de afdruk. Met een afdruk heb je iets definitiefs in handen. De kleuren, het contrast, de dekking, de verscherping, alles ligt vast in een print. Het is de definitieve keuze van de fotograaf. Het finale oordeel. Dat geeft een print een charme die geen digitaal bestand kan evenaren.

Wie nooit zijn werk eens mooi laat afdrukken, doet zichzelf tekort.

Hieronder een voorbeeld van een album gemaakt voor Thijs & Gabrielle die op 6 juni 2019 getrouwd zijn en twee weken later dit 126 pagina's tellende album mee naar huis konden nemen.

Prijzen fotoalbums

De foto's hierboven tonen een 30x30cm album met 126 pagina's voorzien van een ACRYL GLAS cover.

Prijzen van albums op aanvraag!